Sinds een 10-tal jaar is 3D-printen ook in de maquettewereld doorgedrongen. Het is een CAD/CAM-techniek (computer-aided-design/manufaturing) die op basis van een 3D-computermodel, een reëel fysisch model opbouwt op een 3D-printer, laagje op laagje. Dit kan op verschillende manieren; met harsen, met poeders, met smeltdraad en via een grote variëteit aan printers en toegepaste technologie. Het leuke aan 3D-printen is, dat alles wat kan 3D getekend kan worden, ook geprint kan worden. Ook dié vormen die onmogelijk op een andere wijze te realiseren zijn. 'Cool' is dat, ...maar uiteraard zijn er ook beperkingen.

Minimus gebruikt deze technologie graag waar het zinvol is. Het maken van de 3D-tekeningen verzorgen we zelf, alsook het printen met eigen 3D-printers (FDM, DLP, WAX)

Meestal worden deze 3D-geprinte vormen verder verfijnd met de traditionele technieken om volwaardig deel te worden van een maquette

Toch even opmerken dat 3D-printen niet noodzakelijk de beste keuze is voor maquettes;

   - het is niet mogelijk om diktes kleiner dan 1 mm te printen met poederprinters; kleine of dunne elementen op een maquette zijn dus niet mogelijk of worden véél te dik geprint; bijvoorbeeld balustrades die er uitzien als 'worst'....dakgoten als 'balken'...schrijnwerk als 'Lego-venstertjes'...enz.

   - de "3D-kleur-poederprinten" blijken zelden conform de gekozen kleur; vraag maar eens een exact RAL / NCS-kleur te printen,.. een zilverkleur, ..een vlak glanzend oppervlak ...

   - de 'printen' zijn zéér breekbaar en dienen na productie een badje te ondergaan met een 'bindmiddel' om ze enigzins samen te houden. Bij beschadiging of breuk is herstelling niet mogelijk.

   - deze "ceramic" maquettes zijn een stuk duurder, in vergelijking met een traditionele maquette. Ze ogen doods, kil en hard.

   - geen enkele 3D-print-technologie kan een mooi transparant oppervlak printen, dus de vele glaspartijen van een gebouw zijn in het model; ofwel niet aanwezig, ofwel achteraf ingeschoven plexi, wat een grote impact heeft op de bouwmethode en dus de kostprijs.

   - bomen en groen zijn niet 'printable'; indien aanwezig zijn ze van het type... "Märklin-treinbaantjes"...

Het 3D-printen is in de beste gevallen een prachtige complementaire techniek.

Voor maquettes is 3D-printen als eerste-en-enige productietechniek, zelden voldoende van kwaliteit.